22 Haziran 2013 Cumartesi

Işığın Kırılması Deneyi örneği ve özellikleri

Işığın Kırılması Deneyi
KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
— Bardak (2 adet)
— Kurşun kalem (2adet)
- Su

DENEYİN YAPILIŞI :
Bardaklardan birini yarısına kadar su ile dolduralım. kalemlerden birini boş bardağa, diğerini su bulunan bardağa koyalım. Bardaklardaki kalemlere üstten ve yandan bakalım.
Boş bardaktaki kalemin görünüşü ile su dolu bardaktaki kalemin görünüşü aynı mı?

Kalemlerin görünümleri arasında ne fark var?

Bardaklardaki kalemlerin görünüşünü çizelim.
Boş bardaktaki kalemden gözümüze gelen ışınlar sadece ince camdan ve havadan geçer. Su dolu bardakta ise kalemin suda olan kısmından gözümüze gelen ışınlar ince cam, su ve havadan geçerler. Bu yüzden, su dolu bardaktaki kalem, suyun yüzeyinden itibaren kırılmış gibi görülür

Bu deneyin amacı ışığın farklı ortamlarda kırıldığını göstermektir. Su içerisine bir cisim koyduğunuzda onu daha yakındaymış gibi ve boyunu daha kısa görürüz.
DENEYİN YAPILIŞI
 DENEY MALZEMELERİ
1) 1 Adet plastik kase
2) 1 Adet Madeni para
3) Biraz su
 
 
 
1- Plastik kasenin ortasına madeni parayı koyun. Kaseyi masa üzerinde parayı göremeyeceğiniz noktaya kadar uzaklaştırın veya kase masa üzerinde kalsın ama siz masadan parayı göremeyeceğiniz noktaya kadar uzaklaşın. kaseyi uzaklaştırmış iseniz kasenin yerini eğer kendiniz uzaklaşmış iseniz kendi yerinizi işaretleyin.
2- Kasenin içine yarısı kadar su kayun ve yukarıdaki adımı tekrarlayın ve kasenin yerini veya kendi yerinizi tekrar işaretleyin.
3- Kasenin tamamını su ile doldurun ve 1. adımı tekrarlayın. Yine kendi yerinizi veya kasenin yerini işaretleyin.
4- İşaretlediğiniz yerler arasında ne fark var.

Sonuç her adımda kasenin sizden biraz daha uzaklaşmış olduğunu göreceksiniz veya kasenin içine su koyduktan sonra biraz daha uzaktan parayı görebildiğinizi göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder