22 Haziran 2013 Cumartesi

Hayvanların Sınıflandırılması dikkat edilecek noktalar

KURBAĞALAR: Akarsu ve göl kenarlarında yaşar. Yaşamını hem karada hem de suda sürdürür. Böceklerle beslenirler. Böcekleri yakalamak için uzun yapışkan dillerini kullanırlar. Kurbağalar yumurtayla çoğalırlar. Yumurtadan çıkan yavrulara larva adı verilir. Larvaların özellikleri önce balıklara benzer. Larvalar suda yaşar ve beslenir. Solungaç solunumu yapar. Kuyruğuyla hareket eder.
 
Larva büyüdükçe kuyruğu kaybolur. Ön ve arka ayakları belirginleşir. Akciğer ve deri solunumu yapmaya başlar. Deri solunumu yaptığı için kurbağaların derileri kaygan ve nemlidir.
 
 
 
 
 SÜRÜNGENLER: Sürüngenler çoğunlukla karada yaşarlar. Hem karada hem de suda yaşayan sürüngen türleri de vardır. Sürüngenlerin vücutları sert pullarla kaplıdır. Yumurtayla çoğalırlar. Yılanlar, kertenkeleler, kaplumbağalar ve timsahlar sürüngendirler. Yılanların ayakları yoktur. Sürünerek hareket eder. Çoğunlukla küçük hayvanlarla beslenirler. Kertenkeleler, sıcak bölgelerde yaşar. Böceklerle beslenir. Kaplumbağaların sırtında kalın bir yapı vardır. Kara kaplumbağaları küçük deniz canlılarıyla beslenir. Timsahlar akarsu ve göllerde yaşarlar. Etçildirler. Kuş ve memelilerle beslenirler.
 
 
 
 
KUŞLAR: Kuşların yeryüzünde geniş yaşama alanları vardır. Vücutları tüylerle kaplıdır. Gaga ve ayak yapısı beslenme şekline göre farklılık gösterir.
Kanatları vardır. Çoğunlukla uçarlar. Ancak deve kuşu, penguen, tavuk, hindi gibi uçamayan türleri de vardır. Kuşlar akciğer solunumu yaparlar. Yumurtayla çoğalırlar. Yumurtadan çıkan yavrular bir süre anne tarafından bakılır ve beslenirler. Güvercin, kartal, serçe, ördek, tavus kuşu, kırlangıç ve keklik kuş türlerinden bazılarıdır.
 
 
 
 
 
MEMELİLER: Memeliler çoğunlukla karada yaşarlar. Balina, yunus ve fok gibi suda yaşayan memelilerde vardır. Yarasalar görünüş olarak kuşlara benzer ancak memelidirler. Memeliler, yavrularını doğurarak çoğalır. Yeni doğan yavrular annelerinin sütüyle beslenir. Memelilerin vücutları kıllarla kaplıdır. Akciğer solunumu yaparlar. 
 
 
 
Memelilerin beslenmeleri birbirinden farklılık gösterir. At, keçi ve geyik gibi memeliler otla beslenir.
Aslan, kurt ve tilki gibi memeliler etle beslenir.
Yunus, balina ve fok gibi memeliler çoğunlukla balıkla beslenir.
Yarasalar meyvelerle ve diğer hayvanların kanıyla beslenir.
Ayı ve fare hem bitkisel hem de hayvansal besinler tüketir.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder