- MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER Nelerdir
1.ACI-TATLI: Ağzımıza aldığımızda bazı maddeler dilimizde tatlı bir tat bırakırken bazı maddeler de acı tat bir tat bırakır. Örneğin; şeker yediğimizde şeker tatlı gelirken, biber yediğimizde acı bir tat alırız.
2.YUMUŞAK-SERT: Çevremizdeki maddelere dokunduğumuzda bazılarının sert bazılarının ise yumuşak olduğunu fark ederiz. Örneğin; sokaktaki bir taşa dokunduğumuzda taşın sert olduğunu taşı çizemediğimizi üzerine herhangi bir şey yapamadığımızı görürüz. Fakat pamuğa dokunduğumuzda pamuk yumuşaktır. Onu parçalayabiliriz.
3.SAYDAM-OPAK: Bazı maddeler ışığı geçirirken bazıları ışığın geçmesine izin vermez. Örneğin; gözlük camları ışığı geçirir. Böyle maddelere saydam madde denir. Fakat tahta gibi maddelerden ışık geçmez. Böyle maddelere ise opak madde denir.
4.PARLAK-MAT: Altın gibi ışığı tam yansıtan maddelere parlak madde denir. Buna karşılık kumaş gibi ışığı tam olarak yansıtmayan maddelere ise mat madde denir.
5.SAĞLAM-KIRILGAN: Demir gibi kolayca kırılıp parçalanmayan maddelere sağlam madde denir. Porselen kase gibi dayanıklılığı az olan parçalanan maddelere ise kırılgan madde denir.
6.ESNEK-BERK: Lastik gibi kolayca bükülebilen, bırakıldığında eski haline gelebilen maddelere esnek madde denir. Tahta gibi bükülemeyen maddelere ise berk madde denir.
7.PÜRÜZLÜ-PÜRÜZSÜZ: Elimizi yüzeyinde kolayca gezdirip, kaydırabildiğimiz maddeler pürüzsüz, elimizi kaydıramadığımız maddeler ise pürüzlü maddelerdir. Örneğin; masa pürüzsüz, halı pürüzlü maddedir.
8.SUDA BATMA-SUDA YÜZME: Suya attığımızda suyun dibinde duran maddeler suda batan, suyun yüzeyinde duran maddeler suda yüzen maddelerdir. Örneğin; bir kase suyun içine bir plastik kapak ve bir taş attığımızda; taş suda batar, plastik kapak ise suda yüzer.
9.SUDA ISLANANLAR-SUDA ISLANMAYANLAR: Havlu, peçete gibi maddeler su ile temas ettiklerinde içlerine su çeker ve ıslanırlar. Plastik, taş gibi maddeler ise su çekmeyip ıslanmazlar.
10.MIKNATIS İLE ÇEKİLME-ÇEKİLMEME: Demir, çelik, nikel gibi maddelere mıknatıs tutulduğunda mıknatıs bu maddeleri çekerken, cam, tahta gibi maddelere tutulduğunda mıknatıs bu maddeleri çekmez.
11.RENK-KOKU: Maddeler farklı renkte olabildikleri gibi aynı renkte de olabilirler. Böyle durumlarda bu maddeleri kokularından ayırabiliriz. Örneğin; şeker, tuz ve un aynı renkte fakat kokularda olan maddelerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder