22 Haziran 2013 Cumartesi

Dikkat : MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER VE MADDENİN KULLANIM ALANLARI nelerdir

MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER Nelerdir
Çevremizde gördüğümüz canlı ve cansız nesnelerin tümü maddedir. Taş, su, hava, masa, ağaç vs. Çevremizde gördüğümüz bu maddeleri duyu organlarımızla algılar ve bu algılamalara dayanarak niteleme yaparız. Maddeleri nitelendirirken acı-tatlı gibi birbirine zıt kelime çiftlerinden yararlanırız.
1.ACI-TATLI: Ağzımıza aldığımızda bazı maddeler dilimizde tatlı bir tat bırakırken bazı maddeler de acı tat bir tat bırakır. Örneğin; şeker yediğimizde şeker tatlı gelirken, biber yediğimizde acı bir tat alırız.

2.YUMUŞAK-SERT: Çevremizdeki maddelere dokunduğumuzda bazılarının sert bazılarının ise yumuşak olduğunu fark ederiz. Örneğin; sokaktaki bir taşa dokunduğumuzda taşın sert olduğunu taşı çizemediğimizi üzerine herhangi bir şey yapamadığımızı görürüz. Fakat pamuğa dokunduğumuzda pamuk yumuşaktır. Onu parçalayabiliriz.
 

3.SAYDAM-OPAK: Bazı maddeler ışığı geçirirken bazıları ışığın geçmesine izin vermez. Örneğin; gözlük camları ışığı geçirir. Böyle maddelere saydam madde denir. Fakat tahta gibi maddelerden ışık geçmez. Böyle maddelere ise opak madde denir.

Cam saydam bir maddedir

4.PARLAK-MAT: Altın gibi ışığı tam yansıtan maddelere parlak madde denir. Buna karşılık kumaş gibi ışığı tam olarak yansıtmayan maddelere ise mat madde denir.
 

5.SAĞLAM-KIRILGAN: Demir gibi kolayca kırılıp parçalanmayan maddelere sağlam madde denir. Porselen kase gibi dayanıklılığı az olan parçalanan maddelere ise kırılgan madde denir.
Dünyanın bilinen en sert maddesi elmastır

6.ESNEK-BERK: Lastik gibi kolayca bükülebilen, bırakıldığında eski haline gelebilen maddelere esnek madde denir. Tahta gibi bükülemeyen maddelere ise berk madde denir.

7.PÜRÜZLÜ-PÜRÜZSÜZ: Elimizi yüzeyinde kolayca gezdirip, kaydırabildiğimiz maddeler pürüzsüz, elimizi kaydıramadığımız maddeler ise pürüzlü maddelerdir. Örneğin; masa pürüzsüz, halı pürüzlü maddedir.

8.SUDA BATMA-SUDA YÜZME: Suya attığımızda suyun dibinde duran maddeler suda batan, suyun yüzeyinde duran maddeler suda yüzen maddelerdir. Örneğin; bir kase suyun içine bir plastik kapak ve bir taş attığımızda; taş suda batar, plastik kapak ise suda yüzer.

9.SUDA ISLANANLAR-SUDA ISLANMAYANLAR: Havlu, peçete gibi maddeler su ile temas ettiklerinde içlerine su çeker ve ıslanırlar. Plastik, taş gibi maddeler ise su çekmeyip ıslanmazlar.

yagmurluk


10.MIKNATIS İLE ÇEKİLME-ÇEKİLMEME: Demir, çelik, nikel gibi maddelere mıknatıs tutulduğunda mıknatıs bu maddeleri çekerken, cam, tahta gibi maddelere tutulduğunda mıknatıs bu maddeleri çekmez.
miknatisla ayirma

11.RENK-KOKU: Maddeler farklı renkte olabildikleri gibi aynı renkte de olabilirler. Böyle durumlarda bu maddeleri kokularından ayırabiliriz. Örneğin; şeker, tuz ve un aynı renkte fakat kokularda olan maddelerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder