22 Haziran 2013 Cumartesi

2013 ispanyol paça modası ve trendleri





Bazı trendler var, geliyor ve gidiyor. Bazı trendler ise geliyor ve düşündürüyor, özellikle kadınların kendini sorgulamasına neden oluyor. İspanyol paça da o trendlerden biri. “A bu modaymış hemen alıp giyelim” diyemiyoruz. Olur mu, yakışır mı, yapışır mı, taşıyabilir miyim, yaşıma uygun mu, topuklu ayakkabı ile olur mu gibi bin türlü soru sorup, kılı kırk yarıyoruz. 70’lerin en önemli trendi İspanyol paça, bütün ihtişamı ile geri döndü. Siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bilinen şu ki, ilk bol paça pantolonları, 19. Yüzyıl’da Amerika’da ve İngiltere’de donanma giydi. 1960’larda hippi kültürünün bir parçası idi. 70’lerde hippi olsun olmasın herkes giydi. Herkese mal olmasında iki ünlü yıldızın payı büyük. Cher ve Sonny Bono, o zaman yaptıkları popüler televizyon şovunda İspanyol paça pantolonları üstlerinden çıkarmayınca iş çığrından çıktı. Başta izleyicileri, daha sonra izleyicilerin izleyicileri bu modayı takip etti. Kadın ve erkek ayrımı olmadığından sokaktaki etkisi büyük oldu. Moda akımının ismi Türkiye’ye İspanyol paça olarak geldi.

O yıllarda paçalar ne kadar İspanyol olursa o kadar makbuldü. 70’lerin gençleri bunu “Biz köşeyi dönerdik, paçalarımız 10 dakika sonra gelirdi” cümlesiyle tarif ederdi.

Ve şimdi İspanyol paça pantolon, muhteşem bir şekilde geri geldi. Peki biz bu pantolonları alıp giymeye hazır mıyız? Pek değil. Şu anda Türk kadını bir sorgulama dönemi geçiriyor. Çok da iyi ediyor. Çünkü modacılar bu trendin herkes için olmadığının üzerine özellikle basıyor. Makul ölçüde bir bacak boyu ve baldır yoksunluğu şart. Kısa boylu ve hafif toplu birisi bu pantolonlardan giydiğinde hiç olmuyor. O İspanyol paçalar kişiyi olduğundan daha kısa gösteriyor.



HANGİ MARKA NE YAPTI?
Kendine güvenenler için nerede ne var rehberi başlıyor:
Jean markalarının hemen hemen hepsinde İspanyol paça jean tasarımları göze çarpıyor. Seven, Miss Sixty, Wrangler, Citizens of Humanity, J Brand, Juicy Couture gibi markalar, renk renk İspanyol paça jean’ler tasarladılar. Bunların yanı sıra Elie Tahari, Marc Jacobs, Diane von Furstenberg, Oscar de la Renta ve Sienna Miller’la kardeşinin markası Twenty 8 by Twelve gibi markalar da kumaş İspanyol paça pantolonlar yaptı.
Bu pantolonlar geçen sezon gerçekleştirilen kış defilelerinde en baskın öğe olarak podyuma çıktı. Hemen hemen her rengi var. Ama en kullanışlı üç renk; kahve, gri ve siyah. Bu renk pantolonları çok parlak üstlerle birlikte kullanabilirsiniz. İstediğiniz rengi giymekte özgürsünüz, ama giydiğiniz şeyin dar olmasına özen göstermelisiniz. Dar balıkçı yaka kazaklar, bele oturan gömlekler şık durur. Belin iki yanından pörtleyen fazlalıklar ise kalın kemerlerle kamufle edilebilir.

Son olarak küçük bir öneri. 70’lerde giyilen İspanyol paça pantolonlar şimdi önemli vintage koleksiyonlarının baş köşelerinde yer alıyor. Yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Kim bilir, bir 40 yıl sonra 2008’lerde giyilenler de vintage olur. Yani giydiklerinizi modası geçince atmamanız, çocuklarınıza miras olarak bırakmanız önerilir.


WIDE LEGS, BELL-BOTTOMS VE PALAZZO PANTS
İngilizce’de geniş bacaklar anlamına gelen wide legs, çok bol pantolon anlamında kullanılıyor. Türkçe’de İspanyol paça dediğimiz pantolon modelinin İngilizcesi Bell-Bottoms. Palazzo Pants ise iki bacağınızı birbirine yapıştırdığınızda sanki etek giymişsiniz gibi gözüken pantolonlara deniyor. Türkçesi pantolon-etek. Ve bu sezon moda olan yalnızca İspanyol paça değil; üçü de var. Tercih sizin. Bir çok modeli bir arada görmek, deneyip deneyip çıkarmak istiyorsanız Harvey Nichols, Naked, V2K, Beymen gibi mağazalara gitmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder